Poradna pro oběti trestných činů v Kolíně,

která působí v rámci střediska Probační a mediační služby (PMS), pomáhá každému, kdo se cítí být obětí trestného činu (dle zákona č. 45/2013 Sb.), nehledě na druh trestného činu, nebo fázi trestního řízení. Poradna poskytuje zejména právní informace (objasnění práv oběti nebo poškozeného, informace k náhradě škody, peněžité pomoci), doprovázení (jakožto důvěrník), psychosociální podporu (lze zprostředkovat bezplatné služby psychoterapeuta), nebo dle situace zprostředkování dalších služeb.

Cílem poradny je pomoci oběti při zvládání následků trestného činu a podpora při návratu zpět do běžného života. Ze zkušeností víme, že nejčastěji chodí do poradny lidé, kteří si často nejsou jisti svými právy a nemají jasnou a konkrétní představu, co trestní řízení všechno obnáší. O pomoc může požádat kdokoli, kdo se cítí jako oběť, nehledě na to, zda se trestný čin stal, či zda byl dopaden pachatel.

Pro pomoc obětem je také důležitá úzká spolupráce s dalšími institucemi. Díky kvalitní spolupráci napříč institucemi jako jsou orgány činné v trestním řízení (policie, státní zastupitelství, soud), a městský úřad, či jiné organizace, je možné oběti poskytnout mnohem kvalitnější a včasnější pomoc ušitou na míru.

Kolínská poradna sídlí v ulici Politických vězňů č. 109, vedle budovy Okresního soudu. Je otevřená každou středu od 12:00 do 15:00 hodin a každý čtvrtek od 10:00 hodin do 13:00 hodin. Lze se objednat, není to však podmínkou. Poradkyni Mgr. Věru Čápovou je možné kontaktovat i telefonicky na čísle 727 873 139.

Veškeré služby jsou poskytovány bezplatně a anonymně. Poradna pro oběti funguje v rámci projektu „Proč zrovna já? II“, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.